Kuukauden innovaattori:Bengt-Göran Persson, Gunnar Larsson och Lennart Fellinger

Aurinkoenergialla toimiva pilssipumppu

Bengt-Göran Persson, Gunnar Larsson ja Lennart Fellinger ovat entisiä kollegoja, mutta nykyisin eläkkeellä. Se ei ole kuitenkaan hidastanut heidän tahtiaan, päinvastoin. Kesä on vilkkainta aikaa kaverusten yritykselle, sillä heidän innovaationsa myy silloin parhaiten – aurinkoenergialla toimiva pilssipumppu, joka pumppaa sadeveden pois veneestä ja säästää sinut sen tyhjentämiseltä.

Boråsin Parker Hanniflinin entisinä hydrauliikkainsinööreinä kolmikko on tottunut pitkiin työpäiviin, jonka vuoksi eläkkeelle jäämisen jälkeen heidän on ollut vaikea rentoutua.

–Alun perin suunnitelmanamme oli jäädä eläkkeelle ja alkaa kalastamaan hummereita. Seisoimme pitkään odottamassa toivoen hyvää saalista. Sitä odotamme edelleen, mutta nyt meillä on onneksi oma yrityksemme, Gunnar kertoo.

Kun hummereiden kalastus osoittautui toivottua hitaammaksi, alkoi syntyä ideoita arkipäiväisten ongelmien ratkaisuun. Kolmikko keskusteli muun muassa lipputankoihin ja skanneripidikkeisiin liittyvistä ideoista. Vuonna 2018 Gunnar, Bengt-Göran ja Lennart tapasivat Parkerin eläkeläisten joululounaalla, jossa ajatus yhteisestä yrityksestä syntyi. Tämä oli alku heidän yritykselleen GLB Nordica AB:lle ja aurinkoenergialla toimivalle pilssipumpulle.

–Olin kyllästynyt ainaiseen veneen äyskäröimiseen. Minusta tuntui työläältä mennä aina mökille tarkistamaan, ettei veneeni ole uponnut. Nyt minun ei tarvitse huolehtia siitä, Bengt-Göran sanoo.

Kolmikosta kaikki asuvat Boråsissa ja omistavat sekä maa- että venepaikan. Heistä jokainen on ollut aiemmin huolissaan siitä, että vene täyttyy sadevedellä ja uppoaa.

–Kun omistat avoveneen, osana jokapäiväistä elämää on käydä säännöllisesti äyskäröimässä se tyhjäksi. Tavallisena kesänä sadevettä joutuu äyskäröimään tuhansia litroja. Aurinkoenergialla toimiva pilssipumppu tekee tästä kaikesta kuitenkin paljon hauskempaa, kuvaa Lennart.
Pumppaa sadeveden pois auringon paistaessa

Aiemmin pilssipumppua vastaavien tuotteiden toiminta on perustunut siihen, että pumppu saa virtansa akusta, jota ylläpitää aurinkopaneeli. Akku ja paneeli on yleensä integroituna laatikkoon, joka tuo lisähaasteen pilssipumpun käyttöön. Se on sijoitettava veneessä matalalle, minkä vuoksi aurinkokenno on usein hieman varjossa eikä siten pysty lataamaan akkua täysin.


Kolmikko on siten päättänyt käyttää tuotteessaan pienempää aurinkopaneelia, joka on helpompi asentaa veneeseen. Näin myös auringonsäteet pääsevät helpommin aurinkopaneeliin ja pumppu tyhjentää veden nopeammin siitä saadulla energialla.

–Pilssipumppu pumppaa veden pois veneestä auringon paistaessa. Pumppuun integroitu elektroninen tasokytkin sammuttaa pumpun, kun vene on tyhjä, Lennart kertoo.

–Yleensä kuukaudessa sataa noin 40–100 mm, joka voidaan suunnittelemamme pumpun avulla pumpata pois vain noin 1–4 tunnissa. Koska aurinko paistaa keskimäärin 100–300 tuntia kuukaudessa, voittomarginaali on valtava, sanoo Gunnar.

Pumppu ei myöskään vuoda veneeseen, vaikka aurinko ei paistaisi. Tätä varten kolmikko on kehittänyt lisäakun, jonka voi ostaa pumppuun erikseen. Sen avulla voi säästää aurinkoenergiaa auringon paistaessa, mikä mahdollistaa pumpun käyttämisen myös pilvisellä säällä.

Balanssi työn ja harrastusten välillä

–Pumppu ja aurinkopaneelit tuodaan Aasiasta, muut osat tulevat Ruotsista. Joitakin pienimpiä osia valmistetaan paikallisesti Boråsissa. Tuotteen pakkaamisen jälkeen se lähetetään Sandaredin varastolta asiakkaalle, kuvaa Bengt-Göran.


–Keskitymme paljon tuotteemme markkinointiin, erityisesti Facebook-mainontaan. Joskus autamme myös varastolla, mutta meille jää silti myös hyvin aikaa omille harrastuksillemme, Lennart kertoo.

Pienestä isoksi laajentaminen

–Meidän oli helppo aloittaa yrityksemme kanssa pienestä ja laajentaa sitten isommaksi. Yllätyimme logistiikan ja kuljetusten sujuvuudesta, jonka hyödyntämiseen ei tarvitse olla tietynlaista yritystä. Jos olet tottunut työskentelemään yhtä paljon kuin me, voi tätä työtä tehdä melko rennosti, Gunnar sanoo.

Kolmikko myöntää, että heidän mittava työkokemuksensa on varmasti antanut heille suuren edun oman yrityksen perustamisessa. Mutta he kannustavat kuitenkin myös tulevaisuuden innovaattoreita tarttumaan rohkeasti tilaisuuteen.

–10 % tässä on kyse ideasta, 30 % hyvästä tuotteesta ja loput 60 % riippuu siitä, miten markkinoit itseäsi, Lennart summaa.

Tulevaisuuden suunnitelmissa on jatkaa uusien tuotteiden kehittämistä.

–On tärkeää, että keksintö vastaa johonkin tarpeeseen. Olemme ideoineet muun muassa aurinkopaneelin käyttämistä sähköisten perämoottoreiden akkujen lataamisessa ja muissa samankaltaisissa tarpeissa. Saatamme jopa kehittää skanneripidikkeiden ideaa. Lisäksi meillä on suunnitelmia hiihtokauden varalle ja pian saamme myös uuden lisäakun pilssipumppuun, Bengt-Göran kertoo.

Kolmikko on yhtä mieltä siitä, että itsenäinen ammatinharjoittaminen ja eläkkeellä olon yhdistelmä sopii heille hyvin. Silloin voi valita, milloin haluaa tehdä töitä ja milloin taas lähteä vaikkapa laivamatkalle. 


Mentioned products

Gunnar Larsson, Lennart Fellinger & Bengt-Göran Persson Gunnar Larsson, Lennart Fellinger & Bengt-Göran Persson
Aurinkoenergialla toimiva pilssipumppu Aurinkoenergialla toimiva pilssipumppu
Auttaa äyskäröimään
94 €
Osta
Tietoja

Katso lisää

Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Jouni & Raimo Kautto
Jouni & Raimo Kautto
Jennie Josefsson
Jennie Josefsson
Malou Böhm
Malou Böhm
Kirjaudu sisään
Valitse maa