Kuukauden innovaattori: Mikael & Tomas Ahlsén
Innovaatio: Barry kuusisäkki


Ruotsissa myydään joka vuosi noin kolme miljoonaa joulukuusta, jotka perinteisesti heitetään pois loppiaisen jälkeisenä nuutinpäivänä. Kaksosveljekset Tomas ja Mikael Ahlsén kehittivät tähän tarkoitukseen ympäristöystävällisen kuusisäkin, jonka avulla joulukuusi on helppo siirtää ulos ilman putoavia neulasia.

Kaksosveljekset Mikael ja Tomas kertovat, kuinka he riitelivät ja tappelivat usein lapsena. Nykyään he työskentelevät yhdessä sulassa sovussa ja ovat Barry-kuusisäkin innovaattoreita.

– Olen veljeni tavoin koulutukseltani ekonomi ja työskentelin Tallinnassa 1990-luvulla. Kirjoitin usein kirjoja ja pidin puheita juhlissa ja kokouksissa. Minua kuitenkin kehotettiin jättämään liike-elämän parissa työskentely ja keskittyä sen sijaan luovaan puoleeni. Pian sen jälkeen hain töitä hollantilaisen golflehden kirjoittajaksi, Mikael kertoo.

Toimittajana työskentely vei hänet edelleen mainosalalle, jossa hän aloitti oman yrityksensä kolmen vuoden jälkeen vuonna 1999. Hän työskenteli ensin kymmenen vuotta mainostoimisto Vargenin palveluksessa ja sen jälkeen luovana copywriterina ja brändistrategina.

 

"Porraskäytävä oli täynnä neulasia"

2000-luvun alussa Mikael muutti viidenteen kerrokseen Tukholmassa.

- Joulu oli ohi, ja minun piti viedä joulukuusi roskikseen. Talossa ei ollut hissiä, joten jouduin kantamaan kuusen itse alas. Porraskäytävä oli tämän jäljiltä täynnä neulasia ja jouduin lakaisemaan melkoisen tovin, hän naurahtaa. Mikael tajusi pian tarvitsevansa ison säkin kuusen siirtämiseen.

– Soitin Tomakselle, ja hän oli myös sitä mieltä, että meidän on keksittävä ratkaisu tähän ongelmaan. Kuusi kuukautta myöhemmin Barry oli markkinoilla.

Ruotsissa myydään vuosittain noin kolme miljoonaa joulukuusta.

– Tajusimme, että vaikka Barry on kausituote, markkinat ovat suuret ja jos pystyisimme myymään 5 prosenttia ostettuja kuusia kohden, toimintamme olisi kannattavaa. Nyt meillä molemmilla, Tomasilla ja minulla, on Barryn lisäksi vakituiset työt ja perheet. Mutta jos olisimme sijoittaneet kaiken aikamme Barryyn, uskon, että voisimme ansaita elantomme pelkästään sillä.

”Barryssa parasta on sen tuoma ilo, kun asiakkaat testaavat sitä ensimmäistä kertaa”

Mikaelilla on usein Barry autonsa takakontissa siltä varalta, että sille on käyttöä.

– Ajelen joskus joulun alla huvin vuoksi ympäriinsä ja toimitan asiakkaille kuusisäkkejä. Barryssa parasta on sen tuoma ilo, kun asiakkaat testaavat sitä ensimmäistä kertaa. On mahtavaa nähdä, kun he saavat tuotteen käsiinsä ja kokevat, että olemme tehneet jotain heidän hyväkseen.

Barry on valmistettu kierrätettävästä muovista

Mikael kertoo, kuinka Barry oli alusta alkaen ainutlaatuinen tuote, vaikkakin nyt tuotteesta on kopioita. Barry erottuu kuitenkin joukosta kierrätettävällä muovillaan.

 

– Meille oli tärkeää valita materiaaliksi kierrätettävä muovi. Se ei rikkoudu helposti ja sen venyvyys tekee siitä erittäin kestävän. Monilla ihmisillä on kuitenkin kielteinen asenne muovia kohtaan, mutta jos muovi kierrätetään oikein, se on materiaalina lyömätön.

 

Aluksi ajatuksena oli, että Mikael ja Tomas pakkaisivat kaikki tilaukset itse.

– Kuvittelimme, että se olisi mahdollista. Ette voi kuvitellakaan, kuinka paljon olemme taitelleet pienissä tiloissamme Uppsalassa. Lopulta päätimme, että tuotanto siirretään Tallinnaan, mikä oli yhteyksieni avulla helppoa. Tuotannon siirryttyä Tallinnaan logistiikka on myös parantunut.

 

– Nykyään prosessi on nopeampi, ja Tallinnan varasto pystyy käsittelemään kaikki paketit rutiininomaisesti. He lähettävät Barry-kuusisäkit Tukholmaan, josta lähetämme tuotteen asiakkaalle.

Barry sopii käytettäväksi ympäri vuoden

Kuusisäkkien myynti kasvaa lokakuussa ja saavuttaa huippunsa joulu- ja tammikuussa. Mikael on kuitenkin sitä mieltä, että Barry sopii käytettäväksi vuoden ympäri.

– Barrya voidaan käyttää puutarhajätteiden siirtoon ja grillin tai moottoripyörän suojaamiseen. Säkki sopii erinomaisesti myös auton renkaiden tai polkupyörien säilyttämiseen. Olemme harkinneet herkempien tavaroiden säilytykseen tarkoitetun Barry-säkin kehittämistä, joten ehkä sellainen tulee vielä tulevaisuudessa.


Mentioned products

Tomas ja Mikael Ahlsén Tomas ja Mikael Ahlsén
Barry kuusisäkki Barry kuusisäkki
Pura joulukuusi ilman neulasten aiheuttamaa sotkua.
7.08 €
Osta
Tietoja

Katso lisää

Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Jouni & Raimo Kautto
Jouni & Raimo Kautto
Kirjaudu sisään
Valitse maa